Film

Film

 

Video

   Video

 Lysbilde Dias2 lys.fw
Lysbilder  

 

Lyd

Lyd

 

Service1.fw

Service

 

Redigering 67

Redigering

 

dropbox1-over

Klikk for info

 

 Klikk på ett av bildene over for å velge tjenester

 

 


 

Vår filmutstilling er på plass

 

Mer enn 300 gjenstander kan berøres, hvis du vil.......!

 

Våren 1983 startet brødrene Axel & Hans arbeidet med å etablere et lite filmstudio på Nesbru i Asker for sin far Jan Dulin. Jan var klar med firmanavnet Ja-Du, altså Jan Dulin, og hadde lagt til Videoservice til slutt. Årsaken til betegnelsen  -service var at god service var noe han brandt for! 

Mer enn 20-år etter, eller i 2006 ble firmaet etablert som aksjeselskap, og i 2010 ble vi endelig overtalt til å sette deler av firmaets samling av film-, foto- og videoutstyr i system. I 2013, - 30-år etter sin oppstart, har firmaet fått sin egen utstilling, og håper med denne å kunne bidra positivt til kultursatsningen i Norge. De fleste produkter er gitt som gave til firmaet av fornøyde kunder, kunder vi føler har satt pris på våre tjenester og bidrat positivt til våre referanser! 

Vår samling rommer filmopptakere og avspillere i flere formater og strekker seg tilbake til 30-tallet, eller helt tilbake til "begynnelsen". Den absolutte begynnelse for film var nok noen år før dette, men det var først på midten av 20-tallet at 16 mm ble et offisielt format, og i begynnelsen på 30-tallet at dobbel 8 ble det samme. Dobbel 8 var jo å se på som en spin-off av 16 mm formatet og ble delt på langs etter fremkalling. De riktig gamle kaller fremdeles Regulær 8 for det eneste "ekte" av de totalt 3-forskjellige 8mm formatene...og har vel kanskje rett i det! Uansett er det bare et halveis 16mm format!

Du vil finne samtlige sjangere i vår utstilling, selv om vi ennå ikke har hatt kapasitet og tid til å sette alt utstyret i system. Vi mangler fremdeles en god del modeller for å kalle det "komplett", og vil derfor fortsette vårt arbeid med å hente inn produkter så lenge vi har mulighet og kapasitet til det. De fleste enheter fungerer fremdeles, selv om drivremmer og pærer sansynligvis må byttes ut. Utstillingen forteller m.a.o. om hverdagslivet i Norge gjennom over 80-år og dokumenterer en av de mest utbredte og snobbete hobbier før filming på en måte ble alle-manns-eie. Svært mange enheter blir brakt til oss i sin originale embalasje, med bruksanvisninger og kjøpekvitteringer på plass. Mens andre, litt mer påkostede modeller har innpakningen i skinn, - eller noe som ligner! Selvfølgelig var dette for å ta bedre vare på investeringene. For det var nettopp det de var. En god fremviser på midten av 50-tallet kostet rundt 750,- kroner, og sammenligner man dette beløpet med dagens verdier snakker vi om en månedslønn, eller rundt 25.000,- kroner. Og det var bare for fremviseren!  

Ja, den gangen var lagrede øyeblikk kostbare å vise frem for publikum. Så hvis du synes at overspilling og digitalisering til plater og disker er en dyr affære idag så kan du jo tenke litt på hva det kostet å feste bildene til filmen på den tiden. Og det var før olja og gode lønninger! Heldigvis var det mange som filmet til tross, og åpnet muligheten for at vi kunne få et lite innblikk inn i norsk hverdagsliv fra "gamle-dager". Og vi i Ja-Du' tar vare på det, lagrer det til våre arkiver, så også den oppvoksende generasjonen og deres barn kan se gamle-dagers virkelighet i fremtiden. 

Web-siden du derfor leser er en av flere fanesaker, og har som sitt viktigste mål å synliggjøre en mer enn 100-år gammel filmhistorie. Vår utstilling viderefører på denne måten noe av det arbeid vi har hatt gleden av å utføre på de mange seniorsenter i Akershus, - og synliggjør fire generasjoner Dulin, - "the-silver-screen" - der drømmer blir til, - våre mange filmhelter og en liten historie om det hele! Du som leser vil kunne finne store deler av vårt kompendium gjemt rundt på disse sider, men det er allikevel den fysiske tilstedeværelsen, med det å ta på kjent utstyr fra 50' og 60-tallet som gjør besøket så spennende for mange.  

Hvis du har noe gammelt filmutstyr og lurer på hva du skal gjøre med det hører vi gjerne fra deg. Ja-Du mottar gjerne donasjoner, men må være selektiv da vi ikke har plass til mer enn en type av hver modell i vårt studio.

Velkommen som kunde -, eller bare som nysgjerrig gjest, til å se vår utstilling i Heggedal.

 

 

 

 

 

  

 Tumb utstillingen 2 PNG   Tumb utstillingen 10 PNG Tumb utstillingen 13 PNG

 

 

 Tumb unstillingen 4 PNG  Tumb utstillingen 11 PNG  Tumb utstillingen 5 PNG  Tumb utstillingen 3 PNG

 


Ja-Du FilmStudio A/S Heggedalsbakken 6 1389 Heggedal
Telf 66794545 - epost: informasjon@jadu.no
Åpningstider:
Vi tar smittevern på alvor, og har derfor
innført strenge regler for besøk i vårt studio. Vi holder m.a.o. stengt for sporadiske besøk,
og må be deg om å bestille levering/henting gjennom å kontakte oss på epost,telefon eller sms.
Vår kapasitet er derfor noe begrenset, men vi klarer allikevel å opprettholde kvaliteten og de leveringsbetingelser vi er kjent for.
.

Copyright © Ja-Du FilmStudio A/S -            All Rights Reserved