Film

Film

 

Video

   Video

 Lysbilde Dias2 lys.fw
Lysbilder  

 

Lyd

Lyd

 

Service1.fw

Service

 

Redigering 67

Redigering

 

dropbox1-over

Klikk for info

 

 Klikk på ett av bildene over for å velge tjenester

 

 


   4 generasjoner viser styrke!

 

        Et stykke kulturhistorie

 

    Bildekvaliteter, lar vi oss lure?

Tumb Sinatra Kelly PNG
  Skitur i 1934   Beppe og løvungen

Ja, - for det er jo 4. generasjon gjennom Axel og Hans som leverer tjenestene til deg hvis du velger å benytte Ja-Du FilmStudio AS som leverandør

Så hvordan var det egentlig i de romantiske dagene da Grace Kelly og Frank Sinatra tronet lerettet i Metro Goldwyn Mayer, - og hvor vår bestefar Sverre Dulin våket over og i mellom dem, sammen med de andre direktørene i selskapet. Her fra innspillingen av storfilmen "High Society" fra 1955, som hadde sin premiære året etter. Vår farmor, og Sverres kone Astrid, husker godt hvordan hennes mann fortalte om møtet med store skuespillere som Greta Garbo, Joan Crawford, Clark Gable,  Judy Garland, Katharine Hepburn, Spencer Tracy og Elizabeth Taylor. mange av oss har dem fremdeles i våre hjerter. For ikke å snakke om "møtet" med Tom & Jerry, og deres produsent, tegner og skaper Fred Quimby. Dagens Ja-Du FilmStudio AS har bygget sin logo etter en hilsen fra tegneren. En kopi av denne henger selvfølgelig sentralt i vårt studio, sammen med en tre dimensjonal tegning av Tom & Jerry fra den samme.

Familien Dulin og Ja-Du FilmStudio AS har mange spennende Hollywood og MGM minner i sin samling. Hvis du har lyst, eller er interessert i gammel filmhistorie kan du selv opplever en del av vår hverdag ved å besøke oss i vårt studio i Heggedal. Hvis du kommer innom, er vi sikre på at du vil finne den tryggheten du leter etter, eller kjenner deg igjen i den verden hvor alle drømmer er mulige!

 

Digitalisering og bevaring av alle aktiviteter gjennom vårt studio, startet allerede på høsten 2004. Vårt arkiv er idag på ca. 35.000 film-timer, eller på data-lagrings-språket et sted rundt 400TB. Innholdet konsentrerer seg stort sett om norsk hverdagsliv i perioden fra 1920 og frem til idag.

Vi snakker hele tiden om å bevare fortiden, - om å ta vare på de mange opplevelser de fleste av oss har glemt, og lagre minnene til et eller annet som holder, - som ikke knuser eller går i oppløsning. Et "rom" som tar vare på farger, kontraster, lyd og lys. Og siden tiden vi lever i er digital, tenker vi selvfølgelig på å bevare det den digitale vegen. Til et eller annet trygt format, hvis det overhode finnes. For vi tenker jo på minner fra gamledager. Ikke som en regissert film, med innøvd manus, sminke og konstruert innhold, nei vi snakker om norsk hverdagsliv. Nordmenns dag-til-dag og fridager gjennom mange generasjoner. Helt fra tidlig på 20-tallet. Slik det var på sjøen, med lyden av sånn-som-åra-knirka, eller lunheten rundt bålet, sammen med hest og tømmerdrag en kald vinterdag i skogen. For det var jo da filmopptakene startet. På 20-tallet. Med vadmelsklær og oldemor, med en firbent venn som fremkomstmiddel, - og etter Blakken, den gamle skjøre pickupen med sitt entone-horn og et lasteplan av tre.

Ja-Du' snakket tidlig om å ta sin del av ansvaret. Å lagre alt vi gjorde, uansett hva originalen lå på, og uansett hva det kostet! Vinylplate, lydbånd, kassetter, dias, video eller film. Å rett og slett lage en digital kopi av alt, for å sikre oss…og for å sikre minnene til de som kommer etter oss!

Vi lurer jo på om det er noen andre her til lands som kan fare med det samme, som har tatt vare på det ekte hverdagslivet på samme måte, - for å sikre oss... Men mest av alt lurer vi på hvem som skal overta det hele, - hvem som skal arve tryggheten for at gamle spor og gammel bevegelse bevares. Ja hvem som skal ta vare på alle disse digitale kiloene med norske minner ... etter oss......

 

...Før det er for sent...!

 

 

Løven Leo, eller nr 5, her avbildet med bestefar, hadde egentlig ikke noe navn. Slik var det også med nummer 4. Begge var født i Amerika og begge var bare Leo. De første tre -, Slats, Jackie og Tanner, prydet lerretet fra 1918, og sto for alt det kongelige i Metro Goldwyn Mayer, - for selve kvaliteten.

(Vår filmhistorie, link til løven!)

Kvaliteter i navnet er en ting(!), noe ganske annet er kvaliteten i bilder, og det vi ser og opplever på vår skjerm hjemme i stua! Hvis vi ser på bildene over har bildet til høyre i utgangspunktet 30 x høyere oppløsningen enn bildet til venstre. Kan du se det?? Noe skarpere er det nok - men 30 ganger bedre?! Hvis vi tenker oss at din gamle film blir digitalisert, - at overspillingen går med 18-bilder pr sekund, og er  totalt på 1-time, blir m.a.o. den lagrede mengden 30 x større med billed-kvaliteten til høyre! Noe å tenke på når man senere skal redigere innholdet. Husk derfor at store filer, og kanskje unødvendig store filer, krever en langt større grad av datakapasitet fra din PC eller Mac. Det er m.a.o. smart å tenke seg om to ganger før man velger oppløsning, og spesielt hvis man kommer fra enkle analoge formater som videotape og/eller 8 mm film. Her er det stort sett alltid godt nok med lagring til DVD. DVD er digital lagring i formatet *.vob, - det er rimelig, lett komprimert og lett å bruke for visning på en TV-eller dataskjerm. Rett og slett godt nok for de fleste! For hvis oppgaven går ut på å  ta vare på gårsdagens private opptak, vil en oppløsning på 720 x 576 i aller høyeste grad klare dette. Det er grenser for hvor mange pixler du trenger for å synliggjøre de små rutene i en 8 mm film, eller de analoge kassetter fra 70-, 80- og 90-tallet!

Selv det digitale mini DV-formatet fra 1998  blir ivaretatt 100%  gjennom denne oppløsningen. Du må med sikkerhet konvertere *.vob formatet til *.avi eller *.mov hvis du skal redigere opptakene, men datamengden er stort sett alltid tilstrekkelig.

Ta gjerne kontakt med oss og spør oss om alternative kvaliteter hvis du er usikker på hva du bør lagre til. Men vær forberedt på å mene noe om hva du skal bruke det overspilte til i etterkant. - Altså om du kun skal bruke filmen du har fått laget til fremvisning på en skjerm, eller om du har tenkt deg å redigere det overspilte på en PC eller en Mac i etterkant.

 

 

 
 
 
 

Ja-Du FilmStudio A/S Heggedalsbakken 6 1389 Heggedal
Telf 66794545 - epost: informasjon@jadu.no
Åpningstider:
Vi tar smittevern på alvor, og har derfor
innført strenge regler for besøk i vårt studio. Vi holder m.a.o. stengt for sporadiske besøk,
og må be deg om å bestille levering/henting gjennom å kontakte oss på epost,telefon eller sms.
Vår kapasitet er derfor noe begrenset, men vi klarer allikevel å opprettholde kvaliteten og de leveringsbetingelser vi er kjent for.
.

Copyright © Ja-Du FilmStudio A/S -            All Rights Reserved